Så här blir det när man inte orkar vänta på att hälla på det rosa lagret och häller för fort!
Men den var ju lika god som de andra tårtorna ;)
Här kommer receptet som är inspirerat från två håll, dels Allt om Mat Grillspecial 2014 och dels Mitt kök bilagan nr 8 + att jag har ändrat lite ;)
Botten:
250 g digestivekex
150 g smör
3/4 dl mörkt muscovadosocker
Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i en matberedare så att det fortfarande finns kvar lite bitar. Smält smöret och lös upp sockret i smöret. Blanda med kexen. Tryck ut i en springform, täck gärna botten med ett bakplåtspapper så blir det mycket lättare att få ur tårtan sen. Grädda i ca 7 minuter.
Låt botten svalna helt innan fyllningen hälls i.
Fyllning:
6 gelatinblad
300 g färskost, typ Philadelphia
3 ägg delade i gulor och vitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl hallonpuré, mixade och passerade hallon (ca 300 g)
1/2 lime, finrivet skal och saft (man kan säkert använda hela limen, men 1/2 räcker)
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5-10 minuter.
För att slippa diska visparna så vispa i den ordning det står uppräknat ;)
Vispa äggvitorna med en liten nypa salt, de blir fastare då.
Vispa grädden.
Vispa ihop färskost, äggulor och strösocker i en tredje skål.Tillsätt vaniljsockret.
Värm ca 1 dl av färskostsmeten försiktigt. Krama ur vattnet ur gelatinet och smält det i den varma smeten.
Häll ner gelatinblandningen i färskostsmeten under kraftig vispning så inga klumpar bildas.
Vänd ner grädden och vänd till sist ner äggvitan.
Dela smeten i två delar.
Smaksätt den ena halvan med limeskal och saft.
Smaksätt den andra med hallonpurén.
Häll den vita smeten i formen, ställ gärna in formen i frysen några minuter innan du häller på det rosa lagret. Ställ in i kylen för att stelna minst 5-6 timmar eller i frysen några timmar.
Lossa tårtan med hjälp av en vass kniv längs kanten.
Garnera på valfritt sätt, jag tog ännu mer hallon och några flaggor!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar