En jättegod sås till grillat, förutom till rätten pulled pork.
Låt inte den långa ingredienslistan avskräcka er att prova!
Gör gärna dubbel sats av såsen så den räcker både till pulled pork och till annan grillning.
BBQ-sås (utan sötning)
50g smör
1 dl lök, hackad
1 dl fänkål, hackad
1/2 citron, saften
1/2 dl palsternacka, hackad
1 dl vatten
1,5 dl tacosås
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk tomatpuré
1 tomat, skalad och hackad
0,75 dl äppelcidervinäger
0,5 msk liquid smoke
1 msk dijonsenap eller annan stark senap
2 msk worcestershiresås
1 tsk koriander (malen)
1/2 tsk spiskummin
1 tsk flingsalt
nymalen svartpeppar
1 msk whiskey (kan uteslutas)
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Fräs lök, fänkål och palsternacka i smöret tills glansigt, pressa i citronen och lägg även i skalet (hela bitar) i blandningen, sjud i några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda i 15-20 minuter. Ta ur citronbitarna.
Om man vill kan man mixa såsen slät.
Servera gärna varm.
Sen kan man använda såsen i rätten pulled pork.
Pulled pork
1,5 kg fläskkarré
salt och peppar
bbq sås + 2 lökar, delade (jag fick bara plats med en i min gryta)
3 vitlöksklyftor, delade
5-8 soltorkade tomater
Salta och peppra köttet runt om och lägg i en ugnsgryta eller crockpot. Häll över BBQ-såsen. Lägg lök, vitlök och hela soltorkade tomater ovanpå köttet och såsen. Häll över ytterligare 2 msk whiskey (kan uteslutas).
Värm ugnen till 125°C.
Ställ grytan med locket på, i ugnen. Efter ca 45 min, rör runt så att löken och tomaterna blandas med såsen. Då och då se till att den inte torkar ur, isf ha i lite mera vatten. Min torkade inte ur alls. Rör runt ca varje timme. Låt stå i 5-8 timmar beroende på hur tjock köttbiten är. Köttet ska falla isär när det är klart.
Ta ur ugnen och lägg köttet i en skål, sära på det med 2 gafflar så det blir småbitar.
Servera gärna som tacos med tortillas, crème fraîche, grönsaker och den goda såsen.
Men gud så gött dä verka/ G
SvaraRaderaDet var supergott!! Ni måste testa!
Radera