Välkommen

Välkommen till min blogg! Hoppas att du skall trivas och vilja komma tillbaka många gånger!

Här kommer det att finnas recept både på LCHF-mat och "vanlig" mat, bilder och historier från min familj och en hel del sömnadsprojekt.








































onsdag 18 juni 2014

Studenttårtan

Den här blev en riktig succé. Mathias ville ha en tårta med hallon. Efter lite letande så visade jag honom några olika varianter och han fastnade ju för en cheesecake.


Så här blir det när man inte orkar vänta på att hälla på det rosa lagret och häller för fort!
Men den var ju lika god som de andra tårtorna ;)

Här kommer receptet som är inspirerat från två håll, dels Allt om Mat Grillspecial 2014 och dels Mitt kök bilagan nr 8 + att jag har ändrat lite ;)

Botten:
250 g digestivekex
150 g smör
3/4 dl mörkt muscovadosocker 

Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i en matberedare så att det fortfarande finns kvar lite bitar. Smält smöret och lös upp sockret i smöret. Blanda med kexen. Tryck ut i en springform, täck gärna botten med ett bakplåtspapper så blir det mycket lättare att få ur tårtan sen. Grädda i ca 7 minuter.
Låt  botten svalna helt innan fyllningen hälls i.

Fyllning:
6 gelatinblad
300 g färskost, typ Philadelphia 
3 ägg delade i gulor och vitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl hallonpuré, mixade och passerade hallon (ca 300 g)
1/2 lime, finrivet skal och saft (man kan säkert använda hela limen, men 1/2 räcker)

Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5-10 minuter. 
För att slippa diska visparna så vispa i den ordning det står uppräknat ;)
Vispa äggvitorna med en liten nypa salt, de blir fastare då.
Vispa grädden.
Vispa ihop färskost, äggulor och strösocker  i en tredje skål.Tillsätt vaniljsockret. 
Värm ca 1 dl av färskostsmeten försiktigt. Krama ur vattnet ur gelatinet och smält det i den varma smeten.
Häll ner gelatinblandningen i färskostsmeten under kraftig vispning så inga klumpar bildas.
Vänd ner grädden och vänd till sist ner äggvitan.
Dela smeten i två delar.
Smaksätt den ena halvan med limeskal och saft.
Smaksätt den andra med hallonpurén.

Häll den vita smeten i formen, ställ gärna in formen i frysen några minuter innan du häller på det rosa lagret. Ställ in i kylen för att stelna minst 5-6 timmar eller i frysen några timmar.
Lossa tårtan med hjälp av en vass kniv längs kanten.
Garnera på valfritt sätt, jag tog ännu mer hallon och några flaggor!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar