Välkommen

Välkommen till min blogg! Hoppas att du skall trivas och vilja komma tillbaka många gånger!

Här kommer det att finnas recept både på LCHF-mat och "vanlig" mat, bilder och historier från min familj och en hel del sömnadsprojekt.
söndag 13 oktober 2013

Födelsedagstårta!

Idag ska vi fira min födelsedag, lite sent. Men bättre sent än aldrig ;)

Idag var jag lite spänd på att se hur tårtorna skulle bli. Skulle moussen stelna eller skulle allt rinna ut när jag tog bort kanten? Jag skar försiktigt längst kanten och lossnade på formen och tänka sig, tårtan var hur fin som helst! Jag gjorde ett gäng med chokladlöv i förmiddags för att dekorera tårtorna med, det var ett tag sen men dom blev väldigt fina! Tårtorna är nu dekorerade med chokladlöv och färska hallon.
Som tur var blev det lite tårta kvar på ena formen, så man kunde provsmaka :) Smakade mycket fräscht och gott, hoppas de andra också tycker det!

Hallon och limemoussetårta med kladdkakebotten.
(Receptet på botten kommer från xxx, recepten på mousserna kommer från Marianns bok "Baka med LCHF" men är lite ändrat av mig)

Kladdkakebotten.
2 dl mandelmjöl
0,75 dl sukrin melis
3 msk kakao (eller lite drygt)
1 krm stevia
2 krm vaniljpulver
2 ägg
100 g smält smör

Blanda alla torra ingredienser. Häll gärna sukrinet och kakaon genom en sil för att få bort klumparna.
Rör i äggen och häll i det smälta smöret. Blanda ordentligt. Häll i en springform som smöras och gärna försetts med ett bakplåtspapper i botten.
Grädda i ca 10 min i 175 grader.
Låt botten kallna i formen. Skär sedan försiktigt längst kanten och kolla så att du kan lossa springformen. Om det behövs så diska kanten och sätt tillbaka den runt botten.

Limemousse.
3 limefrukter
1 dl rysk yoghurt
1 dl crème fraîche
2 dl grädde
3 msk sukrin melis
1 krm stevia
4 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Riv skalet på limen och pressa dom sedan. Värm saften ställ åt sidan och lägg i de uppblöta gelatinbladen, blanda väl och låt svalna.
Rör ihop yoghurt och crème fraîche, blanda i sötning och limeskal. Vispa grädden ganska fast. Rör i limesaften i yoghurtblandningen och blanda väl, vänd ner grädden.
Häll moussen över den avsvalnade bottnen och ställ in den en stund i frysen.

Hallonmousse.
500 g hallon
3 dl grädde
3 msk sukrin melis
1 krm stevia
6 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Mixa hallonen och värm ca 1/2 dl av puén, lägg i de uppblöta gelatinbladen, blanda väl och låt svalna.
Vispa grädden ganska fast. Blanda ihop de avsvalnade hallonen med resten av purén och blanda väl, vänd ner grädden.
Häll hallonmoussen över limemoussen och ställ in den minst 4-5 timmar i kylen. Eller frys den men ta då fram tårtan minst 8 timmar innan den ska ätas om den tinar i kylen. Det tar ca 4 timmar att tina den i rumstemp.
Garnera tårtan efter eget tycke och smak. 


1 kommentar: