Välkommen

Välkommen till min blogg! Hoppas att du skall trivas och vilja komma tillbaka många gånger!

Här kommer det att finnas recept både på LCHF-mat och "vanlig" mat, bilder och historier från min familj och en hel del sömnadsprojekt.








































onsdag 22 maj 2013

Vanilj och citron macroner

I helgen gjorde jag, Jenny och tjejerna macroner. Det var lite pyssligt men blev faktiskt väldigt bra trots att det var första gången vi gjorde sådana! 

Tänkte att jag skulle lägga ut det recept vi använde. En kombination med själva macronerna från ett recept och fyllningen från ett annat. 
Vi försökte att färga dom lila men dom blev bara lila inuti! 

Här kommer receptet. 

 Vanilj  och citron Macarons
(receptet går bra att halvera)
 
120 g äggvita, uppdelat i två skålar
35 g strösocker
 
150 g florsocker
150 g mandelmjöl
½ tsk vaniljpulver
 
50 g vatten, till sockerlag
150 g strösocker till sockerlag
 
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 äggula
2½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal och saft från ½ citron

Sätt ugnen på 150 grader.
 
Kör mandelmjölet tillsammans med florsocker och vaniljpulver i matberedare så att det blir mer finmalet. Sikta ner i en skål.
 
Lägg 60 g äggvita i bunken till en köksmaskin. Ställ en skål med 35 g strösocker vid sidan. 
 
Mät upp sockret och vattnet till sockerlagen i en kastrull. Jag föredrar att göra detta i en teflonbelagd kastrull eftersom lagen rinner ut lättare ur denna. Säkert helt mot alla regler... Sätt kastrullen på spisen och sätt ner en sockertermometer i lagen. Låt koka upp på ganska hög värme. Lagen ska komma upp i 118 grader innan den ska ner i marängen. 
 
När lagen når ca 100 grader kan du börja vispa äggvitan och när den blivit skummig tillsätter man lite duttvis, men ändå snabbt, sockret som står vid sidan. Vispa tills detta blir fast och blank, det här steget tar bara någon eller några minuter och man hinner göra det lagom tills sockerlagen når 118 grader.
 
Sänk hastigheten på maskinen och slå lagen över marängen i en jämn, fin, snabb stråle under konstant vispning. Man behöver vara lite snabb så att lagen inte svalnar för snabbt och blir kladdig, samtidigt måste man vara lite försiktig så att lagen inte hamnar på vispen för då blir det bara massa sockertrådar och kladd.
 
Vispa nu marängen tills den svalnat och blivit tjock och blank, ca 10-15 minuter. 
 
Blanda under tiden samman florsocker- och mandelmixen med resterande 60 g äggvita. Färga om du vill ha färg på dina macaroner.
 
När marängen är klar ska den försiktigt blandas med mandelsmeten. Jag gör som sagt så att jag slår av den maräng som sitter fast på vispen ner i mandelsmeten och blandar dessa två. Sedan vänder jag väldigt försiktigt och med väldigt lätt hand ner massan i marängen. Snabbt, lätt och effektivt, röra så lite som möjligt. Det handlar om några få, effektiva tag med lätt hand. Smeten hinner bli ordentligt blandad även på detta sätt. Det man vill undvika är stråk med "rå" maräng. Som raklödder bör macaronsmeten vara.
 
Flytta med lätt hand smeten till en spritspåse med en rund tyll ( eller 1 cm hål) och spritsa med lätt hand ut cirklar stora som en femkrona. Håll spritsen rakt upp och ner. Slå ut luftbubblor. 
 
Låt nu macaronerna vila minst 45 minuter men helst 1 timme på plåten innan de gräddas mitt i ugnen ca 8-12 minuter. Macaronerna är klara när de släpper från bakduken/pappret. Var försiktig så att du inte övergräddar.
 
Ta ut och låt svalna på plåten. Lyft försiktigt på macaronerna när de svalnat lite och vänd dem upp och ner

Lägg alla ingredienser till fyllningen, utom citronsaften, i en bunke och vispa ordentligt med en elvisp så att det blir en vit, luftig massa. Tillsätt lite citronsaft pö om pö under fortsatt vispning och smaka av så att det blir rätt styrka.
 
Bred smörkräm på hälften av skalen och para sedan ihop macaronerna.
 
Lägg macaronerna i en lufttät burk, tänk på att de är ömtåliga så du kan inte packa dem för tätt, och ställ in i kylen så smörkrämen stelnar. Nästan bättre är det att förvara macaronerna i fysen. Det blir extra goda efter att varit frusan och de tinar på bara någon minut när man tar upp dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar