Välkommen

Välkommen till min blogg! Hoppas att du skall trivas och vilja komma tillbaka många gånger!

Här kommer det att finnas recept både på LCHF-mat och "vanlig" mat, bilder och historier från min familj och en hel del sömnadsprojekt.








































söndag 31 mars 2013

Mera påskmat!

Vi hade väldigt mycket gott på påsk-bordet i år. Det mesta var kallt som sill och lax, det är det som jag tycker är absolut godast! Men några köttbullar och prinskorvar fick också vara med.

Det nya för i år var räkmousse från tidningen Mat och Hälsa, en rom-sill från Buffé, och en omelett-rulle med rökt lax också från Buffé. Lite små ändringar i förhållande till originalen ;) Mycket goda allihopa!

Om någon är sugen så kommer recepten här.

Räkmousse, 4-6 portioner

2 gelatinblad
200 g stora räkor med skal, eller knappt 100 g skalade.
1 ekologiskt ägg
1dl crème fraîche
1 msk chilisås
Lite pressad citron
Salt
Cayennepeppar
1 msk vitt vin

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.
Skala räkorna och finhacka dem.
Dela ägget och rör ner äggulan och crème fraîchen i räkhacket. Smaksätt med chilisås, citron och cayenne.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i det vita vinet. Rör ut ca 1 msk av räkröran i gelatinet och blanda sedan med resten av röran. Vispa vitna till hårt skum och vänd ner i blandningen.
Fyll i små glas och låt stelna i kylen ett par timmar.
Garnera med räkor, citron och en liten dillkvist!

Krämig romssill

420 g minutersill
1 dl turkisk yogurt
0.5 dl lättmajonäs
0.5 dl finskuren gräslök
1 st vitlöksklyfta pressad
80 g stenbitsrom (en burk)
vitpeppar

Häll av lagen och låt sillen rinna av. Blanda yoghurt, majonnäs, gräslök, vitlök och löjrom. Smaka av med peppar. Blanda ner sillen och låt den gärna ligga till nästa dag.

Äggrullar

2 st ägg
4 msk grädde
1 krm salt
1 nypa nymald svartpeppar
1 msk olivolja
100 g kallrökt lax i skivor
4 msk philadelphiaost
1 tsk persillade, blandade hackade örter eller lite pepparrot

Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Hetta upp en stor stekpanna med olivolja, ca 28 cm i diam, och helst med släpp lätt-beläggning. Stek omeletten på svag till medelstark värme tills ovansidan stelnar.
Vänd upp den på ett bakpapper och låt kallna.
Lägg laxskivorna på omeletten. Blanda ost och kryddning och bred över laxen. Rulla ihop till en rulle. Vira in gladpack och låt stelna kylen en stund. Skiva.






1 kommentar:

  1. Lät ju kanon o ser så gott ut. Vi har ju missat all påskmat så ja måste nog göra lite nästa helg. Ja måste få lax o ägg samt sill av alla de slag/ Gunilla

    SvaraRadera